2024. május 9., csütörtök - Gergely

Múzeumok, gyűjtemények

Két hungarikummal is gazdagodott a Mezőgazdasági Múzeum

935

Szent Miklós - a pálinkafőzők védőszentje - napja alkalmából ünnepélyesen a Vajdahunyad Várban található Magyar Mezőgazdasági Múzeum vitrinjébe helyezték az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen az elmúlt két évben „Magyarország legjobb pálinkája” címet kiérdemlő hungarikumait.

A 2020-as évben a címet a Brill Pálinkaház, Érlelt Kadarka törkölypálinkája, 2021-ben pedig a Várda-Drink Zrt., Exclusive Jonathan Alma pálinkája nyerte el.

A hagyományokat követve idén is december 6-án, a pálinkafőzők védőszentjének napján állították ki „Magyarország legjobb pálinkáit” a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A rangos címért előzetesen az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny során küzdöttek meg egymással a pálinkafőzdék. A kezdeményezést 2019-ben élesztette újra a Pálinka Nemzeti Tanács azzal a céllal, hogy a pálinkának, hazánk nemzeti italának növeljék a hitelét és az ismertségét. Fontos, hogy kellő figyelmet kapjon, mert nemcsak hazánkban, hanem világszerte öregbíti Magyarország hírnevét.

palinn2

A Pálinka Nemzeti Tanács az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny szervezésével a Pálinkatörvényben foglalt kiemelt feladatának tesz eleget. Joggal mondhatjuk, hogy a pálinka megmérettetések sorából kiemelkedik az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny. Nemcsak azért, mert a nemzeti kincsünk megóvása érdekében, törvényi felhatalmazás alapján kerül megrendezésre, hanem azért is, mivel azon kizárólag a Pálinkatörvénynek megfelelő pálinkák minőségének meghatározása történik” - mondta el az esemény kapcsán Béli Géza, az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny szakmai elnöke és a Pálinka Nemzeti Tanács alelnöke.

palinn3

A tanács és a múzeum együttműködési megállapodása szerint a múzeum leltárba veszi és évről évre kiállítja a nyertes italokat.  A 2020-as évben a legjobb pálinka címet a Brill Pálinkaház, Érlelt Kadarka törkölypálinkája, 2021-ben pedig a Várda-Drink Zrt., Exclusive Jonathan Alma pálinkája nyerte el. A díjazott párlatokat Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, Dr. Bognár Lajos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, Dr. Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója, Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke és Béli Géza, a Pálinka Nemzeti Tanács alelnöke helyezte el az erre a célra elkülönített vitrinben.

palinn4

„Az év legjobb pálinkája” címet elnyert pálinkákról bővebben:

Érlelt Kadarka Törköly pálinka - Brill Pálinkaház:

Pálinka az újkori pálinkatörténelem hajnalából a pálinkaálmok izgalmasan távoli jövőjébe”

Illatát gyönyörű törkölyös fajtajegyek jellemzik, amelyek a levegőztetés hatására folyamatosan erősödnek, majd kellő idő után kinyílnak, kiteljesednek. Kitárja gazdagon fűszerezett önmagát, mellette félénken megmutatja a kifejlett hordós jegyeit. Ízében a kelet világát idéző fűszereket a vanília vezeti felénk. Szolid határozottsággal sorba követik a társai, a kókusz és a szegfűszeg. Egzotikus kalandjait a kakaóval és a kávéval zárja. Végre megérkezik saját közegébe, az érett törkölyös olajosságba, a szőlőmagok enyhén fanyarkás kesernyéjébe és a gyümölcsös héjhamvasságba. A pálinka harmonikus összhangban van a hordóval. A kékszőlő törkölye és a hordó természetes aromái egyáltalán nem nyomják el egymást, hanem saját világukkal erősítik a másik alkotóelemet. Rendkívül összetett pálinka, nem egyszerűen szőlőalapú, hanem ennél több, mégpedig kékszőlő alapú, a több száz éve a délvidékről hazánk területére megérkezett kadarka fajtából, törköly a törkölyök összes pozitív jegyével, sőt érlelt, az érlelés megannyi tudományával. Pálinka az újkori pálinkatörténelem hajnalából, a pálinkaálmok izgalmasan távoli jövőjébe.

A Brill Pálinkaház egy családi tulajdonban lévő manufaktúra, ahol 2000 óta készítenek különleges pálinkákat és
párlatokat. A főzde Tolna megyében, nyugodt környezetben, mindössze 10 percnyire Szekszárdtól, Harc községben található. Mottójuk: „A pálinka élmény” – melynek megfelelően minden csepp pálinkában igyekeznek a természet csodáit feltárni fogyasztóik előtt. Hosszú évek kiemelkedően magas szakmai munkájának elismeréseként már három „Magyarország legjobb pálinkája” és két „Magyarország legeredményesebb pálinkafőzdéje” címet sikerült elnyerniük.

Exclusive Jonathan Alma pálinka - Várda-Drink Pálinkafőzde:

„Megmutatja a pálinka valódi igazságát”

Hagyományos gyümölcsfajta az Ország almáskertjéből, a történelmi múltú Szabolcsból. Rendkívüli bemutató az alapanyag minőségén és a főzőmester páratlan tudásán, tapasztalatán keresztül, annak érdekében, hogy megismerjük a pálinka valódi igazságát. Tökéletes módon elővarázsolja a fajta fő tulajdonságát a különleges zamatot, ami elsősorban az édes-savas ízhatás páratlan harmóniáján alapul. Illata a tavaszi almavirág illatát idézi elénk, friss, üde, lendületes, fiatalos, könnyedén parfümös. Ízben a gyümölcs piros héjának enyhe viaszossága a fahéjas, vaníliás fűszerezettséggel együtt kerek egységet mutat. Annak ellenére, hogy selymesen könnyed, hosszú megjelenésével mégis mély, hosszantartó nyomot hagy a garaton. Izgalmasan szép és félreérthetetlenül igaz, elegánsan elbűvöli érzékszerveinket, elbűvöl bennünket.

Történetük 1922-ben kezdődött Kisvárdán, a cég jogelődjeként jegyzett Szabolcsi Gazdák Szeszfi nomító Szövetkezetében, melyet Diner István alapított, vezetett és fejlesztett 1941-ig. A gyár az évek során sok változáson esett át, először az 1950-es államosítás, majd az 1993-ban bekövetkezett privatizáció határozta meg működését. A cég nevet és tulajdonost is váltott, a Várda-Drink Részvénytársaság a management, valamint a dolgozói tulajdonába került. A 2006 év végétől már Zrt.-ként működő cégcsoport életében 2007-ben tulajdonosváltás történt, ennek köszönhetően portfoliójuk jelentősen átalakult. A Kisvárdán működő gyárban szeszesital-gyártás folyik, az italgyártó és palackozó üzemeikben. Pálinkáikat saját pálinkafőzdéjükben, korszerű lepárlási technológiával állítják elő Vásárosnaményban. A Várda-Drink célja a kulturált italfogyasztás és a pálinka különlegességének hirdetése.

| Esemény Menedzser

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Májusi BETA aranyat ér!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Köszönjük Tóalmás!

Köszönjük Tóalmás!

More details
eÁFA! Kisvállalatoknak már megéri! 2024. június 6.

eÁFA! Kisvállalatoknak már megéri! 2024. június 6.

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Kortárs Művészeti Fesztivál, 2024. május 17-19.

Kortárs Művészeti Fesztivál, 2024. május 17-19.

More details
Balatoni Hal- és Borünnep, 2024. május 17-20.

Balatoni Hal- és Borünnep, 2024. május 17-20.

More details
Szegedi Borfesztivál - Szeged Napja Ünnepségsorozat, 2024. május 16-26.

Szegedi Borfesztivál - Szeged Napja Ünnepségsorozat, 2024. május 16-26.

More details
Soproni Sörnapok, 2024. május 12-19.

Soproni Sörnapok, 2024. május 12-19.

More details
Emlékhelyek Napja az Egri Várban, 2024. május 11.

Emlékhelyek Napja az Egri Várban, 2024. május 11.

More details
Budai Palacsinta Piknik, 2024. május 10-12.

Budai Palacsinta Piknik, 2024. május 10-12.

More details