2024. április 29., hétfő - Péter

Szabadidő

5 kényeztető kirándulóhely Budapesttől pár percre

1489

Érdekes alakú sziklák, cölöpsétányok, szurdokok várják azokat, akik kimozdulnának a fővárosból.

Legyen az ember városi vagy vidéki, néha jól esik mindenkinek kilépni a megszokott közegéből, és kicsit mozogni, kirándulni. A fővárosunkban lakók talán még inkább megbecsülik ha a zajból, légszennyezésből, nyüzsgésből kicsit kikerülve élvezhetik a csendet és a friss levegőt.

Budapest környékén is számtalan remek kirándulóhely van, amit érdemes felkeresni. Összegyűjtöttünk most néhány úti célt, amikért nem kell hosszú órákig utazni, mégis remek kikapcsolódást kínálnak.

Teve-szikla, hamisvár, Kevély-hegyi kőfülke – Pilisborosjenő

jenoo

Alig fél órát kell Budapesttől észak felé autóznia annak, aki a Pilis délkeleti lábánál található község, Pilisborosjenő csodáit szeretné látni. A település és környéke igen kedvelt túrahely, látnivalóira sokan kíváncsiak. Kis-és nagycsaládosok, magányos túrázók és kutyával érkezők is megtalálják számításuk a változatos élményeket kínáló úton.

Érdekes sziklaképződmény, hamis vár, kőfülke, csodás táj, panoráma várja azokat, akik vállukra akasztják a hátizsákot és nekivágnak a túrának. A sárga jelzésen haladva eltéveszteni sem lehet a Kevély-hegyi kőfülkét, ami tulajdonképpen egy 4 méter magas, 3 méter mély és ugyanilyen széles üreg, de kicsit haladva filmforgatás helyszínét is megcsodálhatjuk, hiszen itt áll az Egri-vár másolata, egy művár, amit a híres Egri csillagok című film kedvéért építettek, és ahol a film jeleneteit forgatták.

jenoo2

Itt található a Teve-szikla is, ami furcsa, jellegzetes alakú sziklaformáció, a környezetéből látványosan kitűnő kettős ágú szirt, s amire óvatosan felmászva mesés látványban gyönyörködhetünk.

A túra mindössze 2,5-3 órás, és garantált élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak.

Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert – Vácrátót

jenoo3

Életében egyszer mindenkinek látnia kell a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertet. A 27 hektáros területen elterülő arborétum minden évszakban olyan csodákat rejt, amit nem szabad senkinek elmulasztani. A vácrátóti az ország legnagyobb botanikus kertje, egyben az élő növények leggazdagabb hazai gyűjteménye.

A 27 hektáros kertben közel 13 000 növényfajt, illetve -fajtát mutatnak be. Van itt kispatak, tavak, hangulatos hidak, műromok, az évszázados fák árnyékában pedig ösvények kanyarognak az arra sétálók lába alatt.

Nem szabad kihagyni a trópusi pálmaházat és a kaktuszházat sem, de a sziklakert is tartogat látnivalót.

Szent-Jakab sétány – Dabas

jenoo4

Szintén Budapest vonzáskörzetében található, családosoknak, kisgyerekeseknek is kiváló úti cél a dabasi Szent-Jakab sétány, ami a zarándokok és úton lévők védőszentjéről kapta a nevét, és ami a Magyar Zarándokútnak, a magyarországi El Caminonak is része. A nagyjából 2 kilométer hosszú cölöpsétány 2014-ben épült, és igazán kellemes kikapcsolódást ígér.

Színes élővilág, számtalan madárfaj figyelhető meg itt, a sétány mellett található kilátóból pedig remek kilátásban gyönyörködhet mindenki. A sétaút egyben tanösvényként is funkcionál, a séta során ugyanis megismerkedhetünk a térségben fellelhető fafajtákkal is.

A kutyabarát kirándulóhely biztosan kellemesen kikapcsolja mindazokat, akik kicsit elszöknének a város zaja elől.

Nyakas-kő – Biatorbágy

jenoo5

Biatorbágy határában, a természet ereje és az erózió igazán látványos sziklát alkotott, ami utalva jellegzetes formájára a Nyakas-kő elnevezést kapta. A túrák szerelmeseinek igazán élvezetes úti cél, amit megkoronáz, hogy a kőre kiülve eszméletlen életérzés és látvány jutalmában részesülnek a bátrak.

A sziklaalakzat a régió egyik leglátványosabb természeti szépsége, már csak emiatt is érdemes ellátogatni ide, de a kellemes, 1 órás túra egyéb látnivalókat is tartogat. Megmászható a közeli Madárszirt, ahonnan szintén remek a panoráma, de a Nyakas-kőről is remek fotók készíthetők innen.

A környék kellemesen ligetes, s bár a sziklákon a gyerekekre fokozottabban figyelni kell, családoknak is remek úti cél a védett természeti értéknek számító Nyakas-kő és környéke.

Dera-szurdok – Pilisszentkereszt

jenoo6

Pilissel kezdtük az összefoglalót, a Pilissel is fejezzük be. Szikla után pedig ezúttal szurdokot ajánlunk, hiszen Budapest környékén több látványos szurdok is található. Az egyik a Dera-szurdok Pilisszentkereszten.

A szurdok nem hosszú, mindössze 30-40 perc az út a jól jelzett kék jelzésen, mégis élvezetes kirándulóhely. Számos patakátkelő, fahidacskák, mohás sziklák sokasága fokozzák a patakvölgy bejárásának élményét, amit a kicsik is élvezni fognak, így bátran induljanak el a kisgyermekes családok is.

A népszerű kirándulóhely könnyedén megközelíthető, és minden évszakban tartogat meglepetéseket, ami miatt érdemes felkeresni.

| Forrás: sokszinuvidek.24.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details
Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

More details