2024. április 26., péntek - Ervin

Komoly riválisa támadt a plázáknak

2016-04-27 989

A 2015-ös év a vasárnapi zárva tartás ellenére nemcsak az egyes üzleteknél, hanem a „strip mall” néven ismert kereskedelmi központoknak is kedvezően alakult. A földszintes kereskedelmi parkok számára a 2016-os év is sikeresnek ígérkezik, hiszen a plázák bérbeadottsága telített, ezért a bérlők várhatóan ezen a piacon keresnek új üzlethelyiségeket.

A CBRE nemzetközi ingatlantanácsadó vállalat kereskedelmi körképéből kiderül, miben sikeresek a strip mall-ok, és milyen irányú fejlesztések várhatók a jövőben. Bár a vasárnapi zárva tartás érzékenyen érintette a kereskedelmi parkokban lévő üzleteket, mivel ezekben jellemzően hétvégén vásárolnak, úgy tűnik, a tavalyi évben sikerült a péntek-szombati forgalomnövekedés révén enyhíteni a kiesést. Igaz, így extrém módon forgalmasak lettek az említett napok, viszont a látogatószám a visszaesés helyett általában eléri a korlátozás előtti szintet – tudta meg az OGH Hírügynökség.

„Összességében azt lehet mondani, hogy jó évet zártak a strip mall-ok, de nem lehet megbecsülni, milyen növekedés lett volna a vasárnapi zárva tartás nélkül” – számolt be Koroknai Szabolcs, a CBRE Bevásárlóközpont Bérbeadási Vezetője. „A kereskedelmi parkoknál nincs értelme túl sokáig nyitva tartani vasárnap, de a jellemzően hétvégi vásárlás miatt a korlátozás eltörlése pozitívan fogja befolyásolni az üzletmenetet, és egy ésszerű vasárnapi nyitva tartás növelheti a forgalmat és a bérlői profitot”.

A plázákkal részben versenytárs kereskedelmi parkok költséghatékonyak, ezért kevés olyan város van, ahol még nincsenek jelen vagy nyílhatnának. Mellettük szól még, hogy igény esetén könnyen bővíthetőek (mint például a veszprémi strip mall), mellyel nem konkurenciát teremtenek, hanem növelik a kínálatot és így a vonzerőt. Arról nem is szólva, hogy olcsóbban kivitelezhetőek és üzemeltethetők, mint a plázák, egy 20-25 ezer fős város már elegendő piacot jelent számukra. A méretük is kisebb a bevásárlóközpontokénál, jellemzően 5-8 000 nm, az üzemeltetési költségük pedig csak fele, harmada egy vidéki plázáénak.

2015-ben a bevásárlóközpontok bérbeadása megközelítette a 100%-ot, ezért az üzletnyitások terén a bérlőknek nem marad más lehetősége, mint a strip mall-ok üzlethelyei felé nyitni. Mivel azonban ez a piac is közel telített, már erős verseny tapasztalható a kiadó helyekért. A CBRE szakembere szerint a földszintes üzletközpontok jövője mindenképp a bővülés, a bérlők minőségi cseréje, illetve a közösségi funkciók erősödése.

A jelenlegi kereskedelmi parkok általában kihasználták a maximális beépíthetőséget, ezért a telekadottságtól is jelentősen függ a bővítési lehetőségük. Fontos alapelv, hogy a bővítéssel, második fázissal szinergia jöjjön létre az egységek között, és ne versenyhelyzet. A CBRE szakértője szerint a kereskedelmi parkokban ugyanakkor van még potencia, további bővülés elképzelhető például olyan hipermarketek mellett, ahol épületen belül nem oldható meg a terjeszkedés.

A bérlők cseréjében a versenyhelyzet az erősebb, fizetőképesebb márkáknak és üzleteknek fog kedvezni várhatóan, de a bővítés kapcsán az eddigi kínálatot kiegészítő üzletek is nyerő helyzetbe kerülhetnek. Erre jó példa a CBRE által üzemeltett és bérbe adott Pólus Center, ahol a bérlői mix kibővítésével a bevásárlóközpontba illesztettek be egy strip mallt, amely rendkívül sikeres megoldás lett. Itt a megüresedett kaszinó miatt felszabaduló terület csak kívülről volt megközelíthető. Így ez az innovatív projekt ideális megoldást jelentett kiegészítő kínálattal rendelkező, közepesen nagy méretű (divat-, lakásdekorációs, állateledel-, autófelszerelési) üzletek betelepítésére. A koncepció olyan sikeres volt, hogy szinte azonnal elérte a 100%-os bérbe adottságot és a bent lévő kereskedők nagyon jó forgalmakat realizálnak. A pláza-strip mall mix ilyen alkalmazása Koroknai Szabolcs szerint egyelőre nem valószínű, hogy elterjed, hiszen kevés bevásárlóközpontnak van akkora külső parkoló zónája, hogy ez megvalósítható legyen. Ugyanakkor nem is zárható ki a jövőben hasonló átalakítás.

Az Európában sokkal elterjedtebb alkalmazása a közösségi tereknek nagyon sokat ad hozzá a strip mall vonzerejéhez. A CBRE szakértője szerint nem véletlen, hogy a legsikeresebbek kereskedelmi parkok rendelkeznek autós gyorsétteremmel, pizzériával vagy kávézóval.

---------------------------

A hír szerzője: OGH

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details