Francia utcabál és kirakodóvásár a Bem rakparton Nyomtatás E-mail
Igen izgalmas rendezvénnyel indul a jövő júliusig tartó Francia Gazdasági Év Magyarországon programsorozat: július 14-én déltől 15-én estig a Francia és magyar tájegységek kirakodóvásárával, az immár hagyományos utcabállal, tûzijátékkal, koncertekkel és egyéb változatos mulatságokkal várja az érdeklődőket a ...

...  Francia Kereskedelmi Kirendeltség és a Francia Intézet. Az évfordulók tekintetében az idei fesztivál nemcsak az 1789. július 14-i nagy forradalmi napot ünnepli, hanem a Francia Intézet fennállásának 60. évfordulóját is.

A Francia Intézet melletti Duna-partra látogatók két napon keresztül egy igazi francia piac szín-, illat- és íz forgatagában találják majd magukat, ahol a változatos francia és magyar régiók sajtjaiból, boraiból, gasztronómiai különlegességeiből, népmûvészeti- és dísztárgyaiból válogathatnak. Eközben Bretagne-ból és Korzika szigetéről érkező együttesek tartanak népzenei és táncbemutatót, valamint francia gólyalábasok és magyar zenészek szórakoztatják a közönséget.

A szombat este csúcspontja a már hagyományossá vált dunai tûzijáték, amelyet egy párizsi rezesbanda táncra perdítő zenéje kísér végig. A kifulladásig tartó bált a budapesti éjszakákból jól ismert Superman zárja. Az éjfélig tartó „Bem rakparty” tovább gyûrûzik majd a Gödör klubba, ahol a szervezők Dj Tagadával várják a balkáni ritmusok kedvelőit.

Franciaország régiói változatosabbnál változatosabb termékeiket kínáljákA Languedoc-Roussillon régió képviselői többek között zsírban eltett libamájjal, kacsahúsos cassoulet-vel, citromos rákkrémmel, lazacmártással, bikahúsos raguval csábítják a látogatókat, de árulnak majd diós, mogyorós és szőlőmagos olajokat és borokat is.

A dél-francia ízvilágot a friss, ízesített olajbogyók, a különféle, mustár helyett használatos bor- és sörzselék, a fehérborban és muskotályban eltett sült gyümölcsök, valamint pástétomkülönlegességek (fürjpástétom szőlővel, fügés kacsapástétom, metélőhagymával szórt csukapástétom, chardonnay-val locsolt pisztráng terrine, vaddisznó- és őzpástétom, vargányás-gyöngytyúkos terrine, borókabogyós seregélypástétom) idézik majd fel a budapestieknek.

Libourne-t és a bordeaux-i borvidéket egy igazi családi bortermelői vállalkozás, a Château Gayon képviseli Merlot Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Sauvignon és Sévillon fajtájú szőlőből készített remek vörös, fehér és rosé boraival.

Champagne-Ardenne-ből érkezik a Francia Gazdasági Év Magyarországon hivatalos pezsgője, a Sanger; a régiót egy regionális és egy kistérségi turisztikai hivatal is képviseli, valamint lesznek készételek, vadpástétomok és lekvárok.

Az észak-franciaországi Art de Lys (Nord-Pas de Calais) különleges minőségû, a francia kastélyok hangulatát felidéző faliszőnyegekkel, párnahuzatokkal és egyéb lakásdekorációs textiltermékekkel várja az érdeklődőket.

A kirakodóvásár látogatói találhatnak a standokon tradicionális elzászi ecetkülönlegességeket (tárkonyos, diós borecet, citromleveles-mézes ecet), valamint lotaringiai felvágottakat, sózott húsokat és hidegkonyhai készítményeket is.

Az ínyenc Dordogne megyeiek hámozott bio gesztenyével, a világon egyedülálló vákumfóliázott, konyhakész (hámozott, főtt) szelídgesztenyével, valamint száraz és füstölt sonkákkal, kolbászokkal, készételekkel, pástétomokkal és kacsamájjal kedveskednek a vásározóknak.

Magyar bemutatkozás

A magyar tájegységek és városok közül Zala megyét Venczelné Danyi Judit gyöngyfûző és Molnárné Riskó Erzsébet babakészítő képviseli, Mórahalom frissen csomagolt gyümölcsöt, zöldséget, Bács-Kiskun megye bio élelmiszert, italt (zöldségkrémeket, mézet, aszalt gyümölcsöket), Sopron és a Dél-Dunántúl bort árusít, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei népmûvészeti mesterek (fazekas, csuhéfonó, fafaragó) pedig bemutatót tartanak. A budapesti Várfok Galéria nyomatokkal, katalógusokkal, Szentendre, Hajdú-Bihar megye, Debrecen és Jászapáti turisztikai és kulturális kiadványokkal, szóróanyagokkal várják a látogatókat.

Gasztrokalandok

A gasztronómia és a borok hívei a Le jardin de Paris, a Chez Daniel, a Gundel, az Odie-Savour, a Kafana, a La Petite Française, a Café Vian, a Tapas, Gérard Sirito és a La Galette éttermek standjain hódolhatnak szenvedélyüknek.

(Forrás: Metro.hu  - Ananász)

 


Hirdetés