2024. április 29., hétfő - Péter

Archívum

ProWein 2019: Csúcseredmények a 25 éves jubileumon

2019-03-27 494

proweinujA ProWein szakvásár idén 25 sikeres vásári évre tekint vissza, és ezt a páratlan fejlődést újabb rangos seregszemlével koronázta meg. A ProWein 2019 ünnepélyes megnyitóját Julia Klöckner német szövetségi mezőgazdasági miniszter tisztelte meg, majd március 17-e és 19-e között a három vásárnap ismét alátámasztotta, hogy a ProWein az ágazat vezető nemzetközi szakvására.

„Amikor 25 évvel ezelőtt elindítottuk a ProWein szakvásárt, nem is álmodtunk ilyen fejlődésről. A partnereinkkel közösen, lépésről lépésre a világ legfontosabb és legnagyobb szakvásárává tudtuk fejleszteni a borok és szeszes italok piacán. Számos tervünk van még a jövőre nézve” – mondta el Hans Werner Reinhardt, a Messe Düsseldorf vásártársaság ügyvezetője. A jubileum évében rögtön két miniszterelnök, a portugál Luís Santos da Costa és a horvát Andrej Plenkovic is tiszteletét tette az ágazat vezető seregszemléjén, a ProWein-on.

Kimagasló látogatottság

Összesen mintegy 61.500, a kereskedelemben és a vendéglátásban dolgozó szakember kereste fel a düsseldorfi seregszemlét (2018-ban 60.500-an voltak). Ezzel a ProWein 2019 ismét bővülő látogatottságról tudott beszámolni. A döntéshozók aránya ismét rekordot döntött: a szakmai látogatók több mint 80 százaléka vesz részt a beszerzési döntésekben. A látogatók 142 országból (2018-ban 133 országból) érkeztek, és mindenekelőtt a német, olasz, francia és spanyol borok iránt érdeklődtek. Küldőország szempontjából  Németországot, a Benelux államokat, Francia- és Olaszországot követően Nagy-Britannia áll az ötödik helyen.

Kitűnően értékelik a ProWein 2019 szakvásárt

A látogatottságnak megfelelően elégedetten nyilatkoztak a kiállítók és a látogatók a ProWein 2019 szakvásárról, így például Santiago Diaz Herrenschmidt, a Business France bor- és szeszesital-kereskedelmi vezetője, akik  a kommunikációs partnerprogramban Franciaország borászatára helyezik a fő hangsúlyt: „Franciaország büszke arra, hogy a ProWein 25 éves jubileumán is részt vehet. Ez minden évben kihagyhatatlan seregszemle a borok, szeszes italok, sörök és ciderek ágazatában. Nincs annál jobb, mint részt venni a ProWein szakvásáron! Santé – és találkozunk jövőre.“ Hasonlóan kedvezően összegezte a seregszemlét Monika Reule, a Német Borintézet, a ProWein szakmai védnökének ügyvezetője: „A német kiállítók szemszögéből az idei ProWein összességében nagyon sikeres volt. A bel- és külföldi szakembereket mindenek előtt az izgalommal várt 2018-as évjárat érdekelte, amely - általános vélekedés szerint - teljesen megfelel a magas szintű elvárásoknak.. A fehérborok már ebben a viszonylag korai időpontban is kifejezetten élvezhetők, lenyűgözően izgalmas gyümölcsösséggel. A kiállítók körében ezen kívül idén is dicsérték a szakmai látogatók kimagasló színvonalát.“

Mindy Crawford, az egyesült államokbeli Wölffer Estate Vineyard nagykereskedelmi értékesítési igazgatója így vélekedett: „Amerikát nagyon fontos bortermő országnak látjuk. Ennek ellénére az Egyesült Államokban nincs olyan nagyszabású és jelentős szakmai seregszemle, mint a ProWein, még a legjobb esetben is csak disztribútorok bemutatkozásáról van szó. Éppen ezért nélkülözhetetlen számunkra a ProWein.“

Az egyik kezdetektől fogva visszatérő látogató Carsten Schmidt, a berlini „Weinladen Schmidt“ ügyvezetője. A borkereskedő a német fővárosban működő hat üzlettel és két étteremmel széles kínálattal rendelkezik. „A ProWein 1994-es bemutatkozása óta minden évben eljöttem a vásárra Düsseldorfba. A kifejezetten szakemberekre összpontosító koncepció és a nemzetközi kínálat miatt páratlan a ProWein. A szakvásár a munkatársaimnak és nekem is kihagyhatatlan, ezért mindig itt vagyunk végig a három vásárnapon.“ Ricardo Castiblanco new yorki borimportőrnek a ProWein a legfontosabb és leghatékonyabb szakvásár a világon: „Két nap alatt már hét jó üzletet tudtam kötni, és ezzel jelentősen bővíthettem a kínálatomat.“

Düsseldorf: A borok és szeszes italok globális fővárosa

A ProWein szakvásáron idén összesen több mint 6.900 kiállító mutatta be a borait és szeszesitalait. A kiállítók 64 országból érkeztek, a tíz vásárcsarnokban pedig országok és termővidékek szerint csoportosítva mutatkozhattak be. Nincs más ehhez mérhető nagyságrendű szakmai seregszemle.  A ProWein 2019 legnagyobb kiállító országa Olaszország volt (1.654 kiállítóval), a második Franciaország (1.576 kiállítóval), majd Németország (978), a tengerentúli országok (600), Ausztria (335), Spanyolország (661) és Portugália (387). Ezen kívül mintegy 400 kiállító szeszesitalokat vonultatott fel.

Feltörekvőben a kézműves italok

A ProWein 2019 szakvásáron nem csupán az új évjáratú borokra és a szeszesitalokra összpontosult az érdeklődés, hanem a kézműves italokra is. A „same but different“ különbemutató páratlan színteret nyújtott a kézműves szeszes italok, kézműves sörök és almaborok több mint 100 válogatott készítőjének. Ez nem csupán a divatos vendéglátóhelyek képviselőit, hanem a ProWein látogatók nagy többségét is vonzotta. A kiállítók és a látogatók nagyon elégedetten nyilatkoztak a 7.0-s csarnokban kínált innovatív koncepcióval: „Egyedülálló a ProWein „same but different“ különbemutatója, és a messze legfontosabb prémium színvonalú szakmai fórum a német, az európai és a tengerentúli felvevőpiacok megszólítására“ - hangsúlyozta Raphale Vollmer, aki Gerold Koen mellett a Siegfried Gin társügyvezetője. A „same but different“ egész koncepciója - a standdizájn, a beágyazódás a ProWein szakvásárba - páratlan. Tavaly már részt vettünk az első különbemutatón, és teljesen biztos, hogy 2020-ban megint itt leszünk.“

A ProWein felméri a trendeket

Az idén kiemelten bemutatott négy irányzat is nagy érdeklődést váltott ki a ProWein-on: a trendeket kutató szakemberek, Stuart Pigott és Paula Sidore szerint a „Magasan termett borok“, a „Dobozos borok“, a „Dűlőházasítások“ visszatérése, valamint a „Chenin blanc és gamay szőlőfajták” voltak a kiemelt témák. A látogatók élénken érdeklődtek az irányzatokat bemutató kóstolók iránt: az utolsó helyek is elkeltek. A ProWein további kínálata is nagy népszerűségnek örvendett: ilyen volt például az 50 hagyományos Champagne-házat és további 180 márkát bemutató Champagne Lounge, a bioborok mintegy 300 kiállítót felvonultató kínálati csoportja, a MUNDUS VINI győztes borait kínáló kóstolózóna, a kiállítói standokon látogatható rendezvények vagy a ProWein Forum és a Csomagolás és Dizájn különbemutató.

Magyar részvétel

Mind a közösségi standok, mind az egyéni kiállítók kiválóan szerepeltek az idei ProWein-on.

Az Agrármarketing Centrum szervezésében a szeszesital pavilonban mutatkoztak be a kiváló hazai pálinkák. A standon 4 pálinkafőzde volt jelen, a ProWein goes city keretében pedig a düsseldorfi főkonzulátuson pálinkabemutató estet is szerveztek.

A Magyar Turisztikai Ügynökség által szervezett boros közösségi standon összesen 39 magyar borászat jelent meg. Többségük a tokaji borrégióból érkezett, de az összes hazai borrégió képviseltette magát a világ legnagyobb szakmai borvásárán. Itt mutatták be a nemzetközi közönségnek az új magyar boros arculatot, a stand is az új koncepció szerint épült. A borbárban önálló kóstolásra is lehetőség volt, a masterclassokhoz pedig egy impozáns körpultot alakítottak ki. A kóstoltatások, workshopok mellett élő zenével és egyedi magyar falatokkal is szolgáltak a szervezők, egységes és komplex magyar élménycsomagot biztosítva a látogatóknak.

Idén először önálló standon jelent meg a Villányi borvidék, 6 helyi borászatot, valamint két közösségi márkájukat, a Villányi Franc-t és a Redy-t bemutatva.

Rekord méretű volt a magyar megjelenés, összesen 72 cég vonultatta fel termékeit. A közösségi megjelenéseken kívül egyéni standokkal is többen jelen voltak – köztük például visszatérő kiállító a Grand Tokaj, Dúzsi Tamás és Családja pincészete, a Wunderlich és a Happy Hungarian Wine által képviselt borászatok. Idén az egyéni kiállítók is a magyar stand körül kaptak helyet, így a 15. csarnokban egy nagy magyar sziget alakulhatott ki, mely igazán vonzónak bizonyult a szakmai közönség számára.

A ProWein Forum-on egymást követték a mesterkurzusok és a szervezett bemutatók. Közülük egy előadás a villányi, egy pedig a tokaji borokat népszerűsítette – mindkettő neves Master of Wine-ok közreműködésével.

ProWein kitekintés: „Egy újabb nagyszerű évre“

A soron következő ProWein szakvásárt 2020. március 15-17. között rendezik Düsseldorfban. Az ezt követő ProWein 2021. március 2-23. között kibővített csarnokbeosztással várja a szakembereket. A Düsseldorfi Vásárváros átfogó bővítésével a ProWein 2021-től veheti igénybe a modern Déli Vásárkaput a hozzá kapcsolódó új 1-es vásárcsarnokkal.

A ProWein testvérrendezvényei közül először a ProWine Asia következik 2019. május 7-10. között Hongkongban, majd a ProWine China várja a látogatókat november 12-14. között Sanghajban.

További felvilágosítás:

www.prowein.de, ill. a közösségi médiában

Facebook: www.facebook.com/ProWein.tradefair

Twitter: twitter.com/ProWein

Magyarországi képviselet:

BD-Expo Kft.

www.bdexpo.hu

 

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details
Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

More details