2024. április 29., hétfő - Péter

Archívum

Ingyen telkek CSOK-osoknak

2016-02-02 2275

csok ingyen telekEgyre több önkormányzat jelezte a megújult CSOK – „leánykori nevén” szocpol – kihirdetése óta, hogy ingyen adnának építési telket a CSOK feltételeinek eleget tevő, náluk letelepedni vágyó családoknak. Igaz, nem minden követelmény nélkül. A közelmúltban indult CSOK - Blogspot legújabb cikkében igyekszik összegyűjteni, hol tudnak a családi házra vágyók most segítséget kapni.

Annak is próbáltunk természetesen utánajárni, hogy mik lehetnek az ingyen telek buktatói, hiszen például a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kétpón már 2010-ben is ingyen adták a telket a letelepedőknek, sőt 400 ezer forint támogatást adott az önkormányzat az építkezni vágyóknak. Ennek ellenére nem tolongtak az érdeklődők, mint ahogy a Somogy megyei Andocs sem telt meg az ingyen kínált területeknek köszönhetően.

Ingyen telek – milyen áron?

A CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blogspot a januári ingyen telek felajánlási hullám hatékonyságáról kérdezte Gémesi Györgyöt, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnökét. Gémesi György a fő problémát abban látja, hogy a vidéki települések a munkalehetőség hiánya miatt halnak ki, melyet elmondása szerint nem tud ellensúlyozni egy mesterséges program, vagy egy olcsó ingatlan. Jász-Nagykun-Szolnok megyében több helyen már eddig is 500 ezer és kétmillió forint között lehetett lakást vásárolni, Heves megyében pedig lakások állnak nagy számban üresen – mégsem vették meg tömegesen az emberek. Véleménye szerint az önkormányzatok lehetőségei ott lesznek csak érdekesek a CSOK igénylők számára, ahol munka- és egzisztenciateremtési lehetőséget is kapnak az emberek.

Ez alapján kizártnak tartja, hogy az agglomerációban ingyen telkeket kínálnak majd a települések, hiszen folyamatos a fizetőképes kereslet az ingatlanok iránt, amit a CSOK még várhatóan növelni is fog. Magyarország szegényebb régióiban viszont nem lát sok reményt, hogy használni fog az ajándék telekakció, mivel jellemzően nagy a munkanélküliség, és az odaköltözőknek nem ad megélhetést az ingatlantulajdon.

Telekakció indul!

Az elmondottak után lássuk, hol nyílik lehetőség az építkezni vágyóknak, és mennyire biztosított a megélhetés is.
Január első hetében Balassagyarmatról érkezett hír, hogy ingyen kaphatnak telket háromgyermekes vagy három gyermeket vállaló családok. Összesen 15 telekre lehet pályázni, előnyt élveznek azok, akiknek a pályázat elbírálásakor már legalább két gyermekük van, illetve akik más településről költöznének Balassagyarmatra. A pályázatot negyedévente bírálják majd el, az érdeklődés állítólag jelentős, igény esetén újabb, telekosztásra alkalmas területeket vonnak be a programba a népességmegtartó program keretében. A telek adományozáshoz egyébként szigorú követelményeket is támasztanak, melyek részletesen itt olvashatók.

Ezt követően Makóról jeleztek hasonló akciót a CSOK kapcsán, szintén 15 telekkel indítva a licitet. Korábban volt már hasonló próbálkozás a településen, de a fiatalok nem éltek vele. Jelenleg a Velnök utcában még mindig üresen áll három, teljesen közművesített önkormányzati telek. A városvezetők elképzelése szerint egy összefüggő területen, akár egy teljes utcában – például a Szerecsen vagy a Wekerle utca – építenek ki közművesített telkeket, legalább 15-öt a tervek szerint.

Január közepén már Ásotthalomra is átterjedt a telekláz, ahol szintén a háromgyermekes családmodellt kívánják a CSOK mellett megtámogatni, és itt az is kiderült, miért. Az otthonteremtési támogatást ugyanis nem lehet igénybe venni telekvásárlásra – ezért ingyen telekkel tennék lehetővé az építkezést a legalább 3 gyermeket vállaló CSOK igénylőknek. Ásotthalmon 14 beépítetlen építési telek várja a potenciális lakókat, akik egy teljesen új utcát fognak alkotni. Az építési telkek egyenként közel 1700 négyzetméter alapterületűek, az ásotthalmi strandfürdő közelében, belterületen, de mégis a természet közelében, csendes helyen fekszenek. A pályázók esetében az elbírálás negyedévente várható.

Január 28-án pedig a Jászberény melletti Jászapátiból közölték, hogy szívesen befogadnának CSOK igénylő családokat, melyhez ajándék telket is adnak a letelepedés fejében. A mintegy kilencezer lakosú településen tizenkét, családi ház építésére alkalmas 640-1350 négyzetméter közötti, 1-2,5 millió forint forgalmi értékű önkormányzati telket tudnak felajánlani az érdeklődőknek, de igény esetén bővítik a lehetőségeket. Önkormányzati tulajdonban vannak még belterületi, de mezőgazdasági kategóriába tartozó ingatlanok, amelyeket átminősítés után szintén fel tudnak ajánlani a polgármester szerint. Ezen kívül az iparűzési adó felhasználásával elhagyott, régi házakat is megvásárolna az önkormányzat, és ezeket felkészítés – például bontás – után építési telekként adnák a pályázóknak. A pályázatból a jászapátiak sincsenek kizárva, ha megfelelnek a CSOK feltételeinek.

Munkalehetőségek

A balassagyarmati vezetők nyilatkozata alapján a környékére települő vállalkozások munkahelyteremtő tevékenységének köszönhetően jelentős mértékben növekszik az érdeklődés a balassagyarmati lakhatási lehetőségek iránt, jegyezte meg az alpolgármester – tehát úgy tűnik, itt munkát is lehet találni majd.

A makói és ásotthalmi munkalehetőségekről nem nyilatkoztak a települések vezetői. Annál inkább jászapátiak: a Jászságban, Jászberényben munkaerőhiány van, és a Jász-Plasztik Kft. fejlesztésének köszönhetően hamarosan Jászapátiban is óriási igény lesz még több munkaerőre. Emellett a jászapáti ipari parkot tovább bővítik, amely a várakozások szerint további munkahelyeket teremt majd.

Végezetül lássuk a munkanélküliségi statisztikákat országos szinten:

A CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blogspotról:

A CSOK – Otthonteremtési Kedvezmények blogspot célja az otthonteremtési kedvezmények minél teljesebb körű bemutatása, valamint gyakorlati szempontból való megközelítése. A kormányzati híranyagokon túl ezért a blogon a részletek, lehetőségek és kérdések nagy szerepet kapnak, melyekhez a szerkesztők szakemberek tanácsait, segítségét is igénybe veszik. A folyamatosan frissülő tartalmakkal és új információkkal az érdeklődők tájékoztatását és az állami támogatás minél szélesebb körben való elérhetőségét kívánják segíteni.

(Forrás: CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blogspot)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details