Nyomtatás

MINI Textúra 2017.

2017-02-28 388

texturaA nagysikerű Textúra előadássorozat nyomán - ahol képzőművészet, kortárs szépirodalom és színház találkozik - a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria 2017 tavaszán hiánypótló jelleggel indítja útjára összművészeti sorozatának gyerekverzióját Mini Textúra címmel. Az alapkoncepció hasonló a felnőtt előadássorozathoz, adaptálva a kisiskolás közönségre.

Négy népszerű kortárs meseíró írt egy-egy rövid történet, amelyet a Galéria gyűjteményében található műtárgy inspirált. A Pagony-szerzők szövegei tökéletes összhangot alkotnak a gyerekek számára nehezebben befogadható képzőművészeti alkotásokkal. A jelenetek a múzeum egyik különálló - időszaki kiállítások rendezésére szolgáló - teremsorában elevenednek meg négy fiatal bábrendező elképzelésében, s a Budapest Bábszínház művészeinek előadásában. A négy jelenet egyidőben zajlik, az előadások végeztével a gyerekközönség egy játékos térkép alapján átvonul egyik helyszínről a másikra. A program után a látottakat feldolgozó kreatív kézműves múzeumpedagógiai foglalkozás várja a gyerekeket a Galéria Kupolacsarnokában, azt követően pedig szüleikkel együtt felfedezhetik a Galéria kiállítótereit, s egy rövid - ajándékkal jutalmazott - nyomozás után találkozhatnak a történeteket inspiráló eredeti műtárgyakkal is.

A Mini Textúra célja, hogy a bábszínházi formanyelv segítségével a négy mesében feltárja a festményekben rejlő történeteket, a gyerekekkel megszerettessék a képzőművészeti alkotásokat, utat mutatva azok értelmezéséhez, egyúttal megkedveltessék velük a múzeumba járást is.

A Mini Textúra 2017 a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria, a Budapest Bábszínház, valamint a Pozsonyi Pagony kiadó együttműködésében jött létre.  Mindhárom partner elhivatott abban, hogy a felnövekvő generációk kulturális/művészeti ismereteit gazdagítsa, a különféle művészeti ágakat, műfajokat minél korábban megismertetesse velük.

A Mini Textúra előadását a 7-12 éves kisiskolásoknak ajánljuk. Az előadás teljes hossza kb. 60 perc, az azt követő szabadon választható programrész kb. 40-60 percig tart.

Írók / képzőművészeti alkotások / rendezők:

Tasnádi István - Jeli Viktória / Bogdány Jakab: Gyümölcsök madarakkal és tengerimalaccal 1710. / Szenteczki Zita Kertész Erzsi / Bortnyik Sándor: Zöld szamár, 1924. / Szilágyi Bálint
Berg Judit / Gadányi Jenő: Fantasztikus táj, 1948. / Varsányi Péter
Dániel András / Bernáth Aurél: Riviéra, 1926-27. / Bercsényi Péter

Az előadások dátumai:

  1. március 11. szombat (11.00/15.00)
  2. március 18. szombat (11.00/15.00)
  3. március 25. szombat (11.00/15.00)
  4. április 1. szombat (11.00/15.00)
  5. április 8. szombat (11.00/15.00)
  6. április 22. szombat (11.00/15.00)

Jegyár egységesen: 1900 Ft
Korosztály: 7-12 év

(Esemény Menedzser)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek