Nyomtatás

Magyar Családok Napja - Zrínyi Napok, 2016. szeptemeber 5-11.

2016-09-01 789

torokZrínyi Miklós, hős vitézeivel együtt, 450 évvel ezelőtt, 1566. szeptember 7-én a magyarok, a horvátok és más közép-európai népek örök mártírja lett a szigetvári vár romjai között. Rettenthetetlen katona volt, aki, ha nincs az 1566. évi szultáni hadjárat, visszaszorította volna a török uralmat a Dél-Dunántúlon.

Élte az életet, szerette a vagyont, a hatalmat és a szépasszonyokat. Nem akart meghalni Szigetvárott, és a vele lévő katonái sem, akikkel élete talán több mint egy évtizede már összefonódott.

A fátum azonban nekik mást rendeltetett. Zrínyi és katonái megállították Szulejmán

szultán félelmetes hadát, s oly nehéz erőpróba elé állították a török sereget, hogy az csupán pürrhoszi győzelmet tudott aratni. Mielőtt még Zrínyi Miklós és a többi várvédő hősies kitörésére sor került volna, szeptember 7-én, kora hajnalban, az agg Szulejmán szultán is elszenderült a turbéki szőlőhegyen álló sátorában. Ezzel mindaz, ami Szigetvárott lezajlott, világtörténelmi távlatot kapott.

Az Országos Emlékbizottság és Szigetvár városa 2016. szeptember 7-én méltó módon, az 1833-ig visszanyúló helyi hagyományoknak megfelelően fog megemlékezni Zrínyi Miklós és katonatársai hősiességéről. Minderre a szigetvári Zrínyi Napok keretében kerül sor, amely szeptember 6-án kezdődik, és szeptember 11-én zárul le. Erre várunk minde

Időpont: 2016. szeptemeber 5-11.
Helyszín: Szigetvár
Információ: www.szigetvar-zrinyi1566.hu

(Esemény Menedzser)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek